Sód - badanie

Charakterystyka badania sodu

Sód jest dominującym kationem płynu pozakomórkowego. Utrzymanie stałej jego ilości w osoczu krwi to wynik hormonalnej regulacji nerkowego wydalania sodu i wody. Badanie stężenia sodu we krwi należy do podstawowych badań laboratoryjnych. Stosowane jest do oceny skuteczności leczenia nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca, chorób wątroby czy nerek, a także w celu określenia, czy przyczyną nieprawidłowego jego stężenia we krwi jest nadmierny dowóz lub też utrata zbyt dużej jego ilości. Pozwala ono wtedy na zdiagnozowanie przyczyn choroby i ustalenie odpowiedniego leczenia.

Wskazania

Badanie poziomu sodu we krwi powinno być wykonywane rutynowo, co jakiś czas. Pozwoli to na szybkie zdiagnozowanie chorób, np. nadciśnienia tętniczego.

Jak się przygotować?

Podstawowe badanie krwi wykonuje się rano i na czczo. Wcześniejsze zjedzenie posiłku mogłoby wpłynąć na wynik badania.

Przebieg badania stężenia sodu we krwi

Badanie jest proste i szybkie. Krew pobierana jest najczęściej z żyły w zgięciu łokciowym, rzadziej na grzbiecie dłoni lub stopy.

Na rękę zakładana jest opaska (staza). Ucisk ma spowodować napełnienie żył, co ułatwi pobranie krwi. Pielęgniarka może również, poprosić badanego o kilkukrotne zaciśnięcie ręki w pięść i jej rozluźnienie.

Miejsce wkłucia przed pobraniem zostanie zdezynfekowane. Krew pobiera się do sterylnej probówki systemu zamkniętego, próżniowego (zapewnia bezpieczeństwo pacjentowi i osobie pobierającej krew). Najczęściej pobiera się około 2-3 ml krwi, co jest wartością w żaden sposób niezagrażającą zdrowiu człowieka.

Po wyjęciu igły miejsce nakłucia należy ucisnąć gazikiem, aby zatamować krwawienie, po czym zostanie ono zabezpieczone plastrem z opatrunkiem. Nie zaleca się zginania ręki, gdyż może to spowodować powstanie krwiaka w okolicy nakłucia!

Interpretacja wyniku

Prawidłowe stężenie sodu mieści się w granicach 135 - 145 mmol/l.

Ciekawostka na temat sodu

W dzisiejszych czasach ludzie na całym świecie spożywają bardzo duże ilości tego pierwiastka w pożywieniu, często nie zdając sobie z tego sprawy. Dzienne spożycie sodu powinno wynosić 1500 mg. W rzeczywistości spożycie jest 3 - 4 razy większe.

Pamiętaj jednak drogi pacjencie, twój wynik powinien zawsze zinterpretować lekarz. Poziom sodu zazwyczaj stanowi jeden z wielu elementów badań.