Alergeny

W grudniu 2014 r. weszło w życie ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011 R. W SPRAWIE PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI.

Główne cele rozporządzenia:

  • ochrona zdrowia konsumentów
  • zagwarantowanie konsumentom prawa do informacji dotyczących spożywanej przez nich żywności, a tym samym zapewnienie możliwości dokonywania świadomych wyborów w tym obszarze
  • uniemożliwienie przedsiębiorcom wprowadzania konsumentów w błąd.

Przepisy rozporządzenia ustalają zakres informacji, które muszą być obowiązkowo przekazane konsumentowi oraz przedstawiają odpowiednie wymagania odnośnie rzetelności przekazywanych informacji (zwiększona odpowiedzialność podmiotów za przekazywane informacje o środkach spożywczych).

Od 13 grudnia 2014 r. obowiązują przepisy dotyczące m.in. informowania konsumentów o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, czyli o potocznie zwanych „alergenach”. Informacje te muszą być dobrze widoczne dla konsumentów. Na etykietach żywności zawierającej substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, nazwa takiej substancji musi być podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od wykazu pozostałych składników wyrobu gotowego.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Galeria posiłków

10.05.2024

Dieta łatwostrawna
Śniadanie 10.05.2024
Dieta łatwostrawna
Dieta podstawowa
Śniadanie 10.05.2024
Dieta podstawowa
Dieta łatwostrawna
Obiad 10.05.2024
Dieta łatwostrawna
Dieta podstawowa
Obiad 10.05.2024
Dieta podstawowa

09.05.2024

Dieta podstawowa
Śniadanie 09.05.2024
Dieta podstawowa
Dieta łatwostrawna
Śniadanie 09.05.2024
Dieta łatwostrawna
Dieta łatwostrawna
Obiad 09.05.2024
Dieta łatwostrawna
Dieta podstawowa
Obiad 09.05.2024
Dieta podstawowa

08.05.2024

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Śniadanie 08.05.2024
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Dieta podstawowa
Śniadanie 08.05.2024
Dieta podstawowa
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Obiad 08.05.2024
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Dieta podstawowa
Obiad 08.05.2024
Dieta podstawowa

07.05.2024

Dieta łatwostrawna
Śniadanie 07.05.2024
Dieta łatwostrawna
Dieta podstawowa
Śniadanie 07.05.2024
Dieta podstawowa
Dieta łatwostrawna
Obiad 07.05.2024
Dieta łatwostrawna
Dieta podstawowa
Obiad 07.05.2024
Dieta podstawowa

06.05.2024

Dieta łatwostrawna
Śniadanie 06.05.2024
Dieta łatwostrawna
Dieta podstawowa
Śniadanie 06.05.2024
Dieta podstawowa
Dieta podstawowa
Obiad 06.05.2024
Dieta podstawowa

ARCHIWUM POSIŁKÓW

 

Dobry posiłek w szpitalu

Informujemy, że Centrum Medyczne Karpacz przystąpiło do programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu" dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

Celem programu pilotażowego jest wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach oraz zwiększenie dostępności porad żywieniowych.

W ramach pilotażu wszystkie posiłki przeznaczone dla naszych pacjentów są przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka. Zgodnie z wytycznymi na naszej stronie publikowane będą codziennie (od poniedziałku do piątku) jadłospisy oraz zdjęcie co najmniej dwóch posiłków z danego dnia.

Punkty pobrań materiału do badań

Punkty pobrań badań laboratoryjnych
adres telefon godziny otwarcia
Centrum Medyczne Karpacz
Karpacz, ul. Myśliwska 13 tel. 883 358 150, 883 358 151 poniedziałek - piątek
godz. 7:30 - 9:30 
Przychodna POZ Karpacz
Karpacz, ul. Konstytucji 3 Maja 71 tel. 883 358 171, 883 358 172 poniedziałek - piątek
godz. 8:00 - 10:00
Poradnie MEDCITA
Jelenia Góra, ul. Wolności 140 tel. 883 358 100, 883 358 110 poniedziałek, wtorek, czwartek
godz. 7:30 - 9:30
Przychodnia POZ Orle
Cieplice, ul. Cieplicka 83a tel. 883 358 201, 883 358 210 poniedziałek - piątek (obowiązują zapisy)
godz. 7:45 - 9:30 

Kontakt

Laboratorium analityczne/Pracownia immunologii

ul. Myśliwska 13, 58-540 Karpacz
Tel. kontaktowy: + 48 883 358 150, +48 883 358 151

Zamknij menu
Wróć na początek strony